Contest 48, Spartivento in the beginning

Hier komt ons verhaal van ons prachtige schip vanaf het begin.
Er is veel veranderd en geknutsel en het do to lijstje blijft ook nog steeds groeien.
Er komt geen einde aan.

Wanneer en hoe zijn we toch met elkaar in contact gekomen?

In de winter van 2009 -2010 had ik gehoord dat er ergens in de hal bij Contest al een lange tijd een schip stond die misschien wel te koop zou komen. Nieuwsgierig als ik was ben ik in de auto gestapt en ben ik ik eens gaan kijken wat ik zou aantreffen.
En daar stond ze dan, vol onder de stof in een hoekje van de grote loods.

Spartivento, Contest 48
5 jaar stond zij op die plek.

Schip gevonden, verliefd en hoe nu verder?

Daar ging ze dan, na 5 jaar weer water voelen.

Geloof me, in 5 jaar kan er een hoop stof zich verzamelen. Maar okay, dat is stof. Maar waarom stond zij daar zo lang eenzaam in die grote loods?
Oorlogschade was het antwoord, ja je leest het goed, ze vertelde mij dat zij oorlogschade had gehad, maar waar dan? 2 dagen ben ik bezig geweest om het hele schip in kaart te brengen. Met in zaklamp in kastjes, met mijn kop onder de vloeren, motor van alle kanten bekeken en gecheckt en nadat ik wat rapporten mocht inzien kwam er niets nieuws boven water. Natuurlijk had ik al veel ervaring meegekregen van mijn vader (had een jachtwerf in Aalsmeer, zie de bemanning) dus alles wat ik gevonden had was op te lossen en te repareren. In de documentatie stond ook vermeld dat de motor 14.000 draaiuren had. Huh? 14.000? Dat zou beteken dat hij versleten zou zijn. Ik heb de motor nagelopen en kwam tot de conclusie dat hij zeker geen 2000 uur had gedraaid. En ik had gelijk want wat bleek later, ze hadden de urenmeter op de hoofdschakelaar gezet en als je dan uitrekent hoe veel dagen dat zijn is dat nog best weinig voor al die jaren.
In het schip zelf vond ik dan ook nagenoeg geen beschadigingen, zelfs de plakkers zaten nog in de oven dus die was ook niet gebruikt.
Okay, en hoe nu verder? Ik kocht haar met de uitspraak: wat je ziet is wat je koopt. Met andere woorden, als je hem in het water gooit en ze zinkt is het jouw probleem.
Ik kan jullie verzekeren, het was vele malen meer een spannende tijd als dat ik een huis moest kopen. Wat een zenuwen en spanningen maar…. ons bod werd meteen geaccepteerd en dus kon de voorbereiding beginnen het schip vaarklaar te maken voor de overtocht van Medemblik naar Aalsmeer.
Wat een adrenaline jaagde door mijn lijf toen ik haar zag zakken in de kraan richting het water. Zou ze blijven drijven? Wat gaat haar hartje zo doen? Starten? Alleen een klein rookwolkje en dan niets meer? Zal ze het heet krijgen en niet meer afkoelen? Allemaal vragen waar ik zo de kriebels van kreeg.

En dan eindelijk was het zover. Ze bleef drijven en niets stond meer in de weg om de hoofdschakelaar om te draaien en dan uiteindelijk het contactsleuteltje……… en ja hoor, na 1 seconden startte de motor direct na 5 jaar stil gestaan te hebben en het digitale display gloeide ook op en wat stond daar voor cijfers….443…… Jawel, 443 draaiuren. Haar hartje klopte ongelofelijk mooi en rustig en bleef netjes op temperatuur ook. Ongelooflijk, dit schip was net ingevaren. Dat bleek later ook aan alle apparatuur en andere zaken dat alles nagenoeg nieuw was en bijna niet gebruikt. Alles werkte, elk beddenlampje, elk schakelaartje, alle apparatuur achter die schakelaartjes, alles werkte gewoon. Dus op richting Aalsmeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.